موسسه فرهنگی هنری طلوع رهاورد

صنایع فرهنگی و صنایع هنری

صنایع فرهنگی و صنایع هنری


الف: هدف کلان  روابط  فرهنگی - بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران

ایجاد و گسترش شناخت، علاقه و باور نسبت به اسلام ناب، انقلاب اسلامی، مزیت‌های جمهوری اسلامی ایران و فرهنگ و تمدن اسلامی - ایرانی در جوامع دیگر به منظور گسترش پرتوِ اسلام و تحکیم همگرایی و پیوندهای اسلامی، دینی و معنوی.

 ب: اهداف اصلی

آشنا سازی، علاقه مند سازی و ایجاد باور نسبت به اسلام ناب ، انقلاب اسلامی، مزیت های جمهوری اسلامی ایران ، فرهنگ و تمدن اسلامی - ایرانی .

مأموریت ها

مدیریت و راهبری ِروابط فرهنگی بین المللی و سیاستگزاری، هماهنگی، هدایت، حمایت و نظارت برفعالیت های فرهنگی – تبلیغی جمهوری اسلامی ایران درخارج از کشور به منظور        تحقق اهداف نظام در این روابط .  

ارکان 

١- شورای عالی

 ٢-رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

ترکیب شورای عالی

شورای عالی مرکب از١٥  نفر از  وزراء و شخصیتهای علمی و فرهنگی است که با حکم مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) منصوب می‌شوند و عبارتند از:

الف) ٥  نفر از شخصیت‌های علمی و فرهنگی به انتخاب مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)

ب) ١٠نفرمتشکل از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (رئیس شورا) ، وزیر امور خارجه ،  رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری ، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ، دبیرکل مجمع‌جهانی تقریب مذاهب اسلامی ، دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (ع) ، رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه و رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی .

 بخشهای مختلف سازمان

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تشکیل شده است از:

- معاونت بین الملل

- معاونت فرهنگی

- معاونت پژوهشی و آموزشی

- معاونت اداری و مالی

 معاونت بین الملل

معاونت بین الملل عهده‌دار هدایت و هماهنگی فعالیت‌های فرهنگی خارج از کشور است و در قالب پنج  اداره کل فعالیت می نماید که در چارچوب نمایندگی ها و رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که هم اکنون در ٦٧ کشور جهان مستقر هستند پیگیری می گردد.

اقدامات این نمایندگی‌ها شامل انجام کلیه فعالیتهای فرهنگی مصوب و رصد اخبار و تحولات فرهنگی کشور محل ماموریت و انعکاس به مرکز ، برگزاری هفته‌های فرهنگی،‌ برپایی نمایشگاه‌های هنری، برگزاری هفته‌های فیلم، برپایی نمایشگاه‌های قرآنی، همایش‌ها و کنفرانس‌های تخصصی فرهنگی و دینی، انعکاس دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران، فراهم‌آوردن زمینه‌های ارتباطی میان دانشگاهیان، ‌علمای دینی و هنرمندان اقصی نقاط جهان ، موضوعات مرتبط با ایرانیان خارج از کشور ، گسترش زبان و ادبیات فارسی گفتگو و تعامل با ادیان و مذاهب مختلف و... است.

این فعالیت‌ها در مجموعه پنج  اداره کل آسیا و اقیانوسیه، آفریقا و عربی، اروپا و آمریکا ، سازمانهای بین‌المللی  و مرکز بین المللی تبلیغ و در چارچوب موافقتنامه‌های فرهنگی میان ایران با کشورها و سازمانهای بین‌المللی مختلف انجام می‌گیرد.

این ادارات کل با بهره‌گیری از نیروهای با تجربه و آشنا به فرهنگ ملل مختلف جهان وظیفه تحلیل، ارزیابی و نظارت بر عملکرد نمایندگی‌های فرهنگی را نیز برعهده دارند.

 وظایف نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور:

- زمینه‌سازی به منظور انعقاد قراردادهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و پیگیری و اجرای موافقتنامه‌های فرهنگی ایران با دیگر کشورها

- معرفی تمدن و فرهنگ اسلامی و ایرانی و تبیین سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران

- تبادلات علمی و دانشگاهی ،تاسیس و تقویت کرسی‌های زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های کشورهای میزبان، ایجاد کتابخانه کتب‌ فارسی برای ایرانیان و فارسی دوستان خارج از کشور و پشتیبانی کتابخانه‌های ملی کشورهای میزبان در خصوص کتاب‌ها و منابع اسلامی وایرانی .

- دایر کردن دوره‌های آموزشی در زمینه مهارت‌های فرهنگی ، هنری و صنایع دستی

- برگزاری مراسم ملی و مذهبی  و یادبود و بزرگداشت شخصیت‌های علمی و فرهنگی مشترک

- ارتباط با سازمان‌ها و موسسات میراث فرهنگی جهت همکاری‌های دوجانبه به ویژه همکاری جهت حفظ، نگهداری و فهرست‌برداری از نسخ خطی .

- برگزاری همایش‌ها ، سمینارها  و نمایشگاه‌های مختلف همچون : نمایشگاه قرآن، تذهیب، کتاب، نقاشی، خط، آثار تجسمی، عکس، صنایع دستی و معرفی جاذبه‌های جهانگردی و مراکز تاریخی ایران

- برگزاری هفته های‌ فیلم و هفته های فرهنگی که متناسب با شان و مقام انقلاب اسلامی ایران، برنامه‌های متنوعی از جمله اجرای گروه‌های موسیقی سنتی و محلی ایران، نمایش فیلم‌های ایرانی، جلسات و همایش‌های کارشناسی با حضور هنرمندان کشور میزبان، انعکاس دستاوردهای انقلاب اسلامی از طریق رسانه‌های محلی و برگزاری انواع نمایشگاه‌های هنرمندان ایرانی تدارک دیده می‌شود.

- ایجاد پرتال و پایگاههای اینترنتی در نمایندگی های فرهنگی و فعالیتهای رسانه ای جهت اطلاع رسانی و تبیین مواضع نظام و تشریح دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران و همچنین معرفی فرهنگ و تمدن .

 معاونت فرهنگی

ادارات کل همکاری‌های فرهنگی و هنری، امور اجتماعی و ایرانیان خارج از کشور، اداره کل امور زنان و خانواده، انتشارات بین‌المللی الهدی و بنیاد اندیشه اسلامی به عنوان زیرمجموعه‌های این معاونت فعالیت می‌نمایند .

معاونت پژوهشی و آموزشی

 مرکز مطالعات فرهنگی و بین‌المللی ،مرکز گفتگوی ادیان ، مرکز آموزش و توسعه همکاری‌های علمی دانشگاهی ، مرکز گسترش زبان و ادبیات فارسی ، مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی در خارج از کشور و کتابخانه مرکزی و آرشیو اسناد زیر مجموعه این معاونت می باشند .

 معاونت اداری و مالی

معاونت اداری و مالی متشکل از ادارات کل امور مالی، امور اداری، پشتیبانی و تشریفات، دبیرخانه و اسناد، فناوری اطلاعات و مرکزIT طرح و برنامه ونظارت راهبردی است.

بخشهای دیگر سازمان:

حوزه ریاست سازمان

 مجموعه‌ای است که زیر نظر مستقیم ریاست سازمان فعالیت نموده و هماهنگی ارتباط ریاست سازمان با بخشهای مختلف را عهده دارد.

 اداره کل بازرسی  و ارزیابی عملکرد

این اداره کل با هدف نظارت بر حسن اجرای وظایف و برنامه های محوله به بخشهای مختلف سازمان ، ارائه گزارشهای مختلف نوبه ای و ارزیابی اقدامات انجام شده توسط واحدهای مختلف صف و ستاد تشکیل شده تا نقش موثری را در ارتباط با ارتقاء سطح کیفی و کمی فعالیتها داشته باشد.

  اداره کل روابط عمومی و اطلاع‌رسانی

این اداره کل متشکل ازادارات اطلاع رسانی، نشریات وافکارسنجی ، سمعی و بصری وتبلیغات تشکیل شده و انجام فعالیتهایی همچون پیگیری موضوعات مرتبط با دیپلماسی فرهنگی و عمومی درقالب فعالیتهای رسانه ای انعکاس اخباررایزنی های فرهنگی دررسانه های داخلی ، تأمین محتوای اینترانت و وب سایت اینترنتی سازمان به نشانیwww.icro.ir ، پشتیبانی محتوایی و شکلی پرتالهای رایزنی های فرهنگی ونظارت و ارزیابی عملکرد آنان،  انتشارنشریات مختلف ، تبلیغات محیطی  ، اجرا وهمکاری دربرپایی همایشها ، برگزاری نشستهای خبری ، تصویربرداری و تهیه آرشیوفیلم و عکس از مراسم ،همایشها وبرنامه های مختلف ، تلاش برای ایجاد سیاستهای واحد خبری و اطلاع رسانی ، همکاری با رسانه های مختلف داخل و خارج از کشور ، اعزام خبرنگاران داخلی به منظور حضور در برنامه های مختلف ، میزبانی و دعوت از مسئولان رسانه ای و خبرنگاران کشورهای مختلف  و...  را بر عهده دارد.

ستاد برنامه ریزی و مهندسی روابط فرهنگی - بین المللی

این ستاد با بهره گیری از رویکردهای دانش بنیان و آینده نگر و با فن آفرینی و نوآوری به مثابه اتاق فکری برای مهندسی روابط فرهنگی بین المللی و باز مهندسی ،  و مرکز هدایت،  راهبری وهماهنگی عملیات پیاده سازی  راهبردهای روابط فرهنگی عمل نموده و نقش مؤثری را در شکل گیری مدیریت و معماری ِساختار نوین روابط فرهنگی بین المللی و ایجاد نهضتی نو متناسب با مقتضیات روز در عرصه بین الملل ایفاء می نماید.

دفتر مرکزی حراست

نظارت بر حسن انجام فعالیتهای بخشهای مختلف سازمان و همچنین کارمندان داخل و خارج از کشور را بر عهده داشته ضمن آنکه در زمینه مسائل امنیتی و حفاظت فیزیکی در داخل و خارج از کشور نیز فعالیت می نماید.

 مراکز وابسته به سازمان :

شورای گسترش زبان فارسی ، مجمع جهانی اهل بیت (ع) ، مجمع جهانی تقریب بین المذاهب اسلامی .

 

آدرس: بزرگراه رسالت، روبروی درب شمالی مصلی، مجتمع امام خمینی

تلفن: ٨٨١٥٣٥٢٥    *    ٨٨٨٤٨٨٨٣     *    ٨٨٨٤٣٤٦٣


معرفی رئیس سازمان

دکتر ابوذر ابراهیمی‌ترکمان متولد 1347 شمسی از تهران دارای مدرک دکتری حقوق خصوصی (P.H.D) از دانشگاه مفید و عضو شورای انقلاب فرهنگی می باشد

مدیر کل حوزه ریاست نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها سال 1373، وابسته فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در آنکارا سال 1375-1376،وابسته فرهنگی سفارت جمهوری اسلامی ایران در عشق آباد1376-1381،عضو شورای سردبیری مجله در گستره فرهنگ بین الملل ،معاون اداره کل فرهنگی آسیا واقیانوسیه در سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی،مدیرکل فرهنگی آسیا واقیانوسیه در سازمان فرهنگ وارتباطات اسلامی ،رایزن فرهنگی در فدراسیون روسیه از اسفند 1386 تاشهریور 1392 از جمله سوابق اجرائی وی می باشد.

 

«دکتر ابوذر ابراهیمی» همچنین دو سال به عنوان رایزن نمونه در سال های 1387 و 1389 انتخاب شده است.

از جمله آثار و تالیفات وی نیز می توان به " لطیفه های قرآنی" ،" حکایت 3 شهر در خصوص شهرها ومشاهیر اسلامی خراسان بزرگ "، "داستان دانشوران به زبان روسی چاپ انتشارات بین المللی الهدی 2003 "، " فدراسیون روسیه 1391 انتشارات امیر کبیر" ، "آداب ورسوم مردم روسیه 1391 انتشارات الهدی" ،" راه رفتن با کفش های تولستوی انتشارات علمی و فرهنگی 1392"، "احزاب سیاسی روسیه معاصر انتشارات آکادمی صلح 1392" و " اسلام ومسلمانان روسیه در حال انتشار" اشاره کرد.

از مهمترین مقالات وی می توان به "تحلیل حقوقی خدمات پس از فروش و گارانتی با نگاهی بر صنعت خودرو"، "بررسی ماهیت و اعتبار قراردادهای انتقال مالکیت زمانی TIME-SHARING"، "پیشینه و ماهیت دیوان داوری دعاوی ایران و ایالات متحده آمریکا"، "قرارداد اجاره به شرط تملیک، ماهیت حقوقی، احکام و آثار آن"، "تروریسم در اسناد بین المللی و راههای پیشگیری از وقوع آن"اشاره کرد.

بیش از یکصد مقاله علمی به زبانهای فارسی، انگلیسی، روسی، ترکمنی و ترکی استانبولی به قلم ابوذر ابراهیمی در مطبوعات داخل و خارج از کشور به چاپ رسیده است.

 

 معرفی سازمان:

الف: هدف کلان  روابط  فرهنگی - بین‌المللی جمهوری اسلامی ایران

ایجاد و گسترش شناخت، علاقه و باور نسبت به اسلام ناب، انقلاب اسلامی، مزیت‌های جمهوری اسلامی ایران و فرهنگ و تمدن اسلامی - ایرانی در جوامع دیگر به منظور گسترش پرتوِ اسلام و تحکیم همگرایی و پیوندهای اسلامی، دینی و معنوی.

 ب: اهداف اصلی

آشنا سازی، علاقه مند سازی و ایجاد باور نسبت به اسلام ناب ، انقلاب اسلامی، مزیت های جمهوری اسلامی ایران ، فرهنگ و تمدن اسلامی - ایرانی .

مأموریت ها

مدیریت و راهبری ِروابط فرهنگی بین المللی و سیاستگزاری، هماهنگی، هدایت، حمایت و نظارت برفعالیت های فرهنگی – تبلیغی جمهوری اسلامی ایران درخارج از کشور به منظور تحقق اهداف نظام در این روابط .  

ارکان 

1- شورای عالی

 2-رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی

ترکیب شورای عالی

شورای عالی مرکب از15  نفر از  وزراء و شخصیتهای علمی و فرهنگی است که با حکم مقام معظم رهبری(مد ظله العالی) منصوب می‌شوند و عبارتند از:

الف) 5  نفر از شخصیت‌های علمی و فرهنگی به انتخاب مقام معظم رهبری (مد ظله العالی)

ب) 10نفرمتشکل از وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی (رئیس شورا) ، وزیر امور خارجه ،  رئیس سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران ، معاون امور بین الملل دفتر مقام معظم رهبری ، رئیس سازمان تبلیغات اسلامی ، دبیرکل مجمع‌جهانی تقریب مذاهب اسلامی ، دبیر کل مجمع جهانی اهل بیت (ع) ، رئیس جامعه المصطفی(ص) العالمیه و رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی .

 بخشهای مختلف سازمان

سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی تشکیل شده است از:

- معاونت بین الملل

- معاونت فرهنگی

- معاونت پژوهشی و آموزشی

- معاونت اداری و مالی

 معاونت بین الملل

معاونت بین الملل عهده‌دار هدایت و هماهنگی فعالیت‌های فرهنگی خارج از کشور است و در قالب پنج  اداره کل فعالیت می نماید که در چارچوب نمایندگی ها و رایزنی‌های فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که هم اکنون در 67 کشور جهان مستقر هستند پیگیری می گردد.

اقدامات این نمایندگی‌ها شامل انجام کلیه فعالیتهای فرهنگی مصوب و رصد اخبار و تحولات فرهنگی کشور محل ماموریت و انعکاس به مرکز ، برگزاری هفته‌های فرهنگی،‌ برپایی نمایشگاه‌های هنری، برگزاری هفته‌های فیلم، برپایی نمایشگاه‌های قرآنی، همایش‌ها و کنفرانس‌های تخصصی فرهنگی و دینی، انعکاس دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران، فراهم‌آوردن زمینه‌های ارتباطی میان دانشگاهیان، ‌علمای دینی و هنرمندان اقصی نقاط جهان ، موضوعات مرتبط با ایرانیان خارج از کشور ، گسترش زبان و ادبیات فارسی گفتگو و تعامل با ادیان و مذاهب مختلف و... است.

این فعالیت‌ها در مجموعه پنج  اداره کل آسیا و اقیانوسیه، آفریقا و عربی، اروپا و آمریکا ، سازمانهای بین‌المللی  و مرکز بین المللی تبلیغ و در چارچوب موافقتنامه‌های فرهنگی میان ایران با کشورها و سازمانهای بین‌المللی مختلف انجام می‌گیرد.

این ادارات کل با بهره‌گیری از نیروهای با تجربه و آشنا به فرهنگ ملل مختلف جهان وظیفه تحلیل، ارزیابی و نظارت بر عملکرد نمایندگی‌های فرهنگی را نیز برعهده دارند.

کشورهای دارای نمایندگی فرهنگی عبارتند از :

  • - اداره کل آسیا و اقیانوسیه :

آذربایجان، ارمنستان، ازبکستان، افغانستان، استرالیا، اندونزی، بنگلادش، پاکستان، تاجیکستان، تایلند،ترکمنستان، ترکیه، چین، روسیه، سریلانکا،فیلیپین، قزاقستان، گرجستان، مالزی و هند.

  • - اداره کل آفریقا وعربی :

اتیوپی، آفریقای جنوبی ، امارات متحده عربی، تانزانیا،تونس، زامبیا،زیمبابوه، سنگال، سودان، سوریه، سیرالئون، غنا،قطر،کنیا،کویت، لبنان، مصر، نیجریه و یمن .

  • - اداره کل اروپا و آمریکا :

اتریش ،اسپانیا،ونزوئلا،اکراین، آلبانی، آلمان ،آمریکا،انگلیس ،ایتالیا،بلغارستان، بوسنی، سوئد، صربستان، فرانسه،کانادا، کرواسی و یونان .

  در کشورهایی که سازمان فاقد نمایندگی است حسب ضرورت فعالیت‌های فرهنگی و دینی از طریق سفارتخانه‏ها انجام می‏شود. تاسیس دفاتر جدید نمایندگی های فرهنگی در رایزنی با کشورهای مختلف نیز به طور مستمر پیگیری می شود.

 وظایف نمایندگیهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور:

- زمینه‌سازی به منظور انعقاد قراردادهای فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و پیگیری و اجرای موافقتنامه‌های فرهنگی ایران با دیگر کشورها

- معرفی تمدن و فرهنگ اسلامی و ایرانی و تبیین سیاست‌های جمهوری اسلامی ایران

- تبادلات علمی و دانشگاهی ،تاسیس و تقویت کرسی‌های زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های کشورهای میزبان، ایجاد کتابخانه کتب‌ فارسی برای ایرانیان و فارسی دوستان خارج از کشور و پشتیبانی کتابخانه‌های ملی کشورهای میزبان در خصوص کتاب‌ها و منابع اسلامی وایرانی .

- دایر کردن دوره‌های آموزشی در زمینه مهارت‌های فرهنگی ، هنری و صنایع دستی

- برگزاری مراسم ملی و مذهبی  و یادبود و بزرگداشت شخصیت‌های علمی و فرهنگی مشترک

- ارتباط با سازمان‌ها و موسسات میراث فرهنگی جهت همکاری‌های دوجانبه به ویژه همکاری جهت حفظ، نگهداری و فهرست‌برداری از نسخ خطی .

- برگزاری همایش‌ها ، سمینارها  و نمایشگاه‌های مختلف همچون : نمایشگاه قرآن، تذهیب، کتاب، نقاشی، خط، آثار تجسمی، عکس، صنایع دستی و معرفی جاذبه‌های جهانگردی و مراکز تاریخی ایران

- برگزاری هفته های‌ فیلم و هفته های فرهنگی که متناسب با شان و مقام انقلاب اسلامی ایران، برنامه‌های متنوعی از جمله اجرای گروه‌های موسیقی سنتی و محلی ایران، نمایش فیلم‌های ایرانی، جلسات و همایش‌های کارشناسی با حضور هنرمندان کشور میزبان، انعکاس دستاوردهای انقلاب اسلامی از طریق رسانه‌های محلی و برگزاری انواع نمایشگاه‌های هنرمندان ایرانی تدارک دیده می‌شود.

- ایجاد پرتال و پایگاههای اینترنتی در نمایندگی های فرهنگی و فعالیتهای رسانه ای جهت اطلاع رسانی و تبیین مواضع نظام و تشریح دستاوردهای انقلاب اسلامی ایران و همچنین معرفی فرهنگ و تمدن .

 مرکز بین المللی تبلیغ

با عنایت به اینکه مسؤولیت تبلیغات دینی خارج ازکشورنیزبه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی محول گردیده، لذا مرکز بین المللی تبلیغ در قالب سه اداره و یک دفتر وظایف محوله رابا شیوه های نوین به انجام می رساند. ادارات این مرکز عبارت از تامین نیرو، هماهنگی و اعزام ، مطالعات و بررسیها و دفترطرح و برنامه است .  

همچنین مرکز ضمن ارتباط با حوزه های علمیه داخل و خارج از کشور، نسبت به اعزام و به‌کارگیری مبلغین ایرانی و غیرایرانی جهت نشر معارف اسلامی بهره برده و در ترویج فرهنگ قرآنی نسبت به اعزام قاریان، حافظان قران کریم و گروههای تواشیح اقدام می نماید.

 اداره کل سازمانهای بین المللی

سازمانهای بین‌المللی در روابط بین‌الملل وگسترش آن نقش ارزنده‌ای خواهد داشت، بخصوص سازمانهای بین‌المللی فرهنگی هم به لحاظ کمی و هم از نظر کیفی در روابط بین‌الملل و تأثیرگزاری تحقق اهداف بین المللی اهمیت ویژه‌ای دارد براساس آنچه که در بند 4 از ماده 2 و نیز در بند 2 فصل ج از ماده 3 اساسنامه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی درج گردیده، شرح وظایف اداره‌کل سازمانهای بین‌المللی در بنود زیر خلاصه می‌شود:

1.       شناسایی سازمانها و شخصیتهای بین‌المللی فرهنگی

2.       ارتباط با سازمانهای بین‌المللی و فرهنگی

3.       همکاری با کشورهای اسلامی و مراکز بین‌المللی فرهنگی

 اهداف فوق از طرق مختلف تامین خواهد شد. از قبیل:

-        ارتباط با سازمان ها،همایش ها، شخصیت ها

-        حضور در همایش های بین المللی

-        ارتباط با موسسه ها و سازمان های غیر دولتی و تاسیس آن

-        ایجاد بانک اطلاعاتی سازمان ها و همایش

-        ترجمه متون و اطلاع رسانی

 معاونت فرهنگی

ادارات کل همکاری‌های فرهنگی و هنری، امور اجتماعی و ایرانیان خارج از کشور، اداره کل امور زنان و خانواده، انتشارات بین‌المللی الهدی و بنیاد اندیشه اسلامی به عنوان زیرمجموعه‌های این معاونت فعالیت می‌نمایند .

 اداره کل همکاری‌های فرهنگی و هنری

 

اداره کل همکاری‌های فرهنگی و هنری

این اداره کل از 3 بخش تخصصی شامل 1/ اداره  نمایشگاه‌ها وامور هنری 2/  اداره سمعی و بصری و3/ اداره  تامین  اقلام فرهنگی تشکیل گردیده است.

1/وظایف اداره نمایشگاهها  وامورهنری:

- پشتیبانی فرهنگی و هنری از نمایندگی‌های فرهنگی سازمان، مراکز فرهنگی - اسلامی و کتابخانه‌های  رایزنیهای فرهنگی در خارج از کشور

- هماهنگی و پشتیبانی جهت برگزاری نمایشگاه های قرآن کریم، کتاب، صنایع دستی شامل (نمایشگاه هنر معرق کاری روی چوب روی نقره , منبت  کاری , خاتم سازی , سوخته کاری روی چوب خوشنویسی , خوشنویسی آیات قرآنی , فرش و گلیم بافی  بافت تابلو فرش  کاشیکاری ,لباس‌های محلی ایرانی)و نقاشی شامل ( نقاشی مینیاتور , نگار گری , خط نقاشی )  نمایشگاه عکس در موضوعات مختلف :نمایشگاه دستاوردهای نقلاب  اسلامی , نمایشگاه فعالیتهای زنان در جامعه ایرانی  در عرصه های علمی هنری پژوهشی  ) و ... در سطح نمایندگیهای فرهنگی ونمایندگیهای سیاسی مانند سفارتخانه ها و کنسولگریهای  جمهوری اسلامی در خارج از کشور

 مراحل مختلف اعزام هنر مند  :کارشناسان اداره کل افرادی که به اداره معرفی می شوند را پس از تشکیل پرونده هنری برای  ایشان مورد بررسی قرارداده پس از احراز صلاحیتشان برای مراسم  مختلف  در خارج از کشور از آنها دعوت می شود پس از آن  با ایشان قراردادی بسته می شود که فرد را ملزم به اجرای برنامه هنری در تاریخ تعیین شده از سوی اداره  کل کرده و پس از آن هماهنگیهای لازم جهت اعزام هنر مند به کشور در خواست کننده صورت می گیرد.

 2/وظایف اداره تامین و ارسال  اقلام  فرهنگی:

  کارشناسی و بررسی و اظهار نظر در مورد  کتب انتشارات داخلی که از سوی ناشرین برای خرید پیشنهاد می شود و  سفارش تهیه، و ارسال اقلام فرهنگی و تبلیغی ‌اعم از  قرآن کریم  با ترجمه های مختلف , انواع صنایع دستی جهت برپایی نمایشگاههای هنری و یا اهدا به تعدادی از مقامات  فرهنگی سیاسی کشور های مختلف , کتاب با موضوعات گوناگون طبق در خواست نمایندگی فرهنگی متقاضی  , نرم افزارهای فرهنگی آموزشی  از قبیل سی دی دی وی دی و غیره جهت برپایی نمایشگاه و جشنواره‌های فرهنگی هنری منطقه‌ای و بین‌المللی

هماهنگی و مکاتبه با مراکز فرهنگی داخلی جهت پشتیبانی برنامه های فرهنگی

3/وظایف اداره  سمعی وبصری: 

هماهنگی جهت برگزاری هفته‌های فرهنگی و هفته‌های فیلم در خارج از کشور

 خرید رایت تعدادی از فیلمهای سینمایی جهت نمایش در شبکه های تلویزیونی  در خارج از کشور

بررسی  و انتخاب گروههای موسیقی  های اصیل و محلی ایرانی جهت اجرا در برنامه ای فرهنگی مختلف

 بررسی و انتخاب  گروهای هنری نمایشی  مانند تعزیه و تئاتر

تکثیر فیلهای منتخب اعم از سینمایی و سریالهای ایرانی جهت نمایش در ایام مناسبتی در خارج از کشور   و یا جشنواره های بین المللی  و اعزام هنرمندان رشته های مختلف هنری (درحوزه سینما ) به مناسبت برگزاری  هفته های فرهنگی  جمهوری سلامی در  خارج از کشور .

 

 اداره کل امورفرهنگی ایرانیان خارج از کشور

این اداره کل در قالب سه اداره وظایف ذیل را به انجام می‌رسانند :

- اداره ارتباطات فرهنگی: تعامل و برقراری ارتباط مستمر با ایرانیان خارج از کشور در حوزه های مختلف، هدایت و حمایت مادی و معنوی از شخصیت ها، انجمن ها و تشکل های اسلامی و مردمی  و نظارت برفعالیت های آنان، تلاش در جهت شناخت ایرانیان متخصص و تحصیلکرده ، شناخت کشورهای مهاجر پذیر ایرانی و بررسی، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی وضعیت آنان در خصوص ایرانیان مقیم ، فراهم آوردن تسهیلات لازم برای برقراری ارتباط محققین، متفکرین و ایرانیان مقیم خارج از کشور با مراکز و مراجع ذیربط در داخل کشور.

- اداره مطالعات و برنامه‌ریزی: پژوهش و برنامه ریزی امور فرهنگی ایرانیان با هدف حفظ و تقویت هویت ملی و ارزشهای دینی - ملی ایرانیان مقیم خارج از کشور با همکاری، انجام مطالعات و بررسی‌های لازم و طراحی و پیشنهاد شیوه‌های تبلیغی مناسب برای اشاعه و صدور فرهنگ اصیل اسلامی - ایرانی انجام اقدامات لازم به منظور جمع آوری اطلاعات، آمار و بررسی‌ها و مطالعات لازم و ایجاد بانک های اطلاعاتی در خصوص فعالیت ها و وضعیت فرهنگی، علمی و اجتماعی ایرانیان مقیم خارج از کشور

    - اداره هماهنگی‌های فرهنگی: هماهنگی و خدمات رسانی فرهنگی به جامعه ایرانی خارج ازکشور،  ایجاد تسهیلات و حمایت از اقدامات فرهنگی و مطبوعاتی علاقه‌مندان و طرفداران فرهنگ اسلامی و ایرانی در خارج از کشور،  ارائه و اجرای طرح‌های فرهنگی و هنری در جهت اهداف اداره کل از طریق اقدامات انتشاراتی و رسانه‌ای، برگزاری و شرکت در گردهمایی و همایش های منطقه ای و بین المللی .

اداره کل امور زنان و خانواده

اداره کل امور زنان و خانواده با هدف برقراری تعامل میان زنان فرهیخته مسلمان درجهان و ‌ارتباط منسجم تر و ایجاد انسجام بین اندیشمندان جهان اسلام به ویژه زنان تشکیل شده است. این اداره کل با برگزاری همایش ها ، نمایشگاه های فرهنگی و حضور در مجامع  بین المللی اهدافی همچون  بررسی وضعیت خانواده در جهان ، ثبات و پایبندی به ارزش‌های خانواده ، کمک به ارتقای معنویت در جوامع و استحکام خانواده ، آسیب شناسی و بررسی ارزش‌های معنوی ،موضوعات مربوط به تغییر در هویت فرهنگی جوامع ،تبیین اقدامات ایران در رابطه با زنان ، تشریح دیدگاه ادیان در خصوص حجاب ، آثار حجاب در سلامت خانواده وجامعه ، جایگاه خانواده و تاثیر آن در انتقال فرهنگ به فرزندان، بررسی رفتار برخی کشورها نسبت به حجاب وخانواده و ... را دنبال می نماید .

 موسسه انتشارات بین‌المللی الهدی

انتشارات بین­المللی الهدی در سال 1363 با هدف معرفی فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی تأسیس شد. این موسسه با حضور مستمر و فعال در عرصه چاپ و نشر داخلی و بین­المللی تاکنون توانسته است بیش از
1200 عنوان کتاب در موضوعات مختلفی همچون دین، فلسفه، تاریخ و تمدن، هنر، ادبیات کودک و نوجوان منتشر نماید و چاپ کتب فاخر و ارزشمند به زبانهای مختلف در دستور کار فعالیتهای آن قرار دارد .

انتشارات بین­المللی الهدی تاکنون کتاب­های خود را به 25 زبان زنده دنیا همچون فارسی، انگلیسی، عربی، فرانسه، آلمانی و ترکی استانبولی، ترکی آذری، ترکمنی، فیلیپینی، ازبکی، اسپانیولی، قرقیزی، چینی، ژاپنی، تائی، روسی، بلغاری، اندونزیائی، امهری، سیبوآنو، تامیلی، تاگالو، ارمنی، چکی و اردو منتشر کرده و با
بهره­گیری از شبکه توزیع نمایندگیهای رسمی و غیررسمی خود در کشورهای مختلف جهان این آثار را به مخاطبان عرضه نموده است.

 حضور در نمایشگاههای بین­المللی کتاب یکی از اولویت­های این موسسه است که هدف آن معرفی کتاب­های منتشر شده در این موسسه و سایر ناشران داخلی (با کسب نمایندگی­ از آنها و امضای توافقنامه) به اندیشمندان و فرهنگ دوستان می­باشد. انتشارات بین­المللی الهدی تاکنون توانسته است تقدیرنامه­های متعددی از نمایشگاههای بین­المللی در نقاط مختلف جهان دریافت نماید و در نوزدهمین نمایشگاه بین­المللی کتاب تهران در سال      1385 نیز به عنوان «ناشر برگزیده  بخش ناشران بین­المللی» انتخاب شد و در سال 1386 نیز یکی از کتاب­های این انتشارات با عنوان «ترجمه قرآن کریم به زبان آذری» برنده جایزه جهانی کتاب سال جمهوری اسلامی ایران گردید .

از مهم­ترین فعالیت­های انتشارات بین­المللی الهدی می­توان به موارد ذیل اشاره کرد:

  • ترجمه، تألیف و نشر آثار ارزشمند مفاخر و شخصیت­های دینی، علمی و فرهنگی.
  • توزیع آثار مکتوب و سایر محصولات فرهنگی از طریق نمایندگیها، شعب و رایزنی­های فرهنگی ج.ا.ا. در خارج از کشور.
  • اعطای نمایندگیهای توزیع و فروش به ناشرین، مؤسسات فرهنگی و اشخاص حقیقی و حقوقی .
  • حضور در نمایشگاههای تخصصی و بین­المللی کتاب در سراسر دنیا.
  • ارائه خدمات نشر به مؤلفان، مترجمان و ناشران داخلی و خارجی .
  • پذیرش سفارشهای بین­المللی برای تأمین کتب و اقلام فرهنگی.
  • استفاده از روش­های نوین در صنعت نشر مانند E-book و فروش الکترونیک.
  • حضور در نمایشگاههای تخصصی و بین­المللی کتاب در نقاط مختلف جهان:
  • ایجاد بانک اطلاعاتی برای مترجمان، محققان، ویراستاران و کتابهای ترجمه شده و تأسیس کتابخانه دیجیتال.
  • تقویت بخش بازرگانی خارجی از طریق ارائه کتب به صورت E-book و فروش الکترونیکی از سایت www.alhoodagroup.ir
  • خلق آثار و مجموعه­های فرهنگی و هنری، تهیه شناسنامه فرهنگی کشورهای مختلف با استفاده از تجربیات کارشناسان و رایزنان فرهنگی در این کشورها .

  بنیاد اندیشه اسلامی

 

مؤسسه‌ای فرهنگی و مطبوعاتی است که از سال 1362 فعالیت خود را آغاز کرده است. این مؤسسه در حال حاضر تنها بنگاه مطبوعاتی کشور است که 16 عنوان مجله به زبان های انگلیسی، عربی، فرانسوی، روسی، اسپانیایی و اردو منتشر می­کند. نشریات بنیاد در اکثر کشورهای دنیا توزیع می‌شود و از این رو این مؤسسه یکی از مراکز آشنایی ایران دوستان و مسلمانان سراسر دنیا با سرزمین ایران و نیز فرهنگ و تمدن اسلامی و ایرانی است.

نشریات بنیاد برای 4 گروه از مخاطبان منتشر می شود:

1. روشنفکران و اقشار تحصیل کرده

2. عموم مردم

3. بانوان

4. کودکان و نوجوانان

اسامی این نشریات بر اساس گروه­های چهارگانه فوق به ترتیب عبارتند از:

1. ثقافتنا (عربی) - التوحید (عربی) - التوحید (انگلیسی)

2. الوحده (عربی) - پیام اسلام (فرانسه) - العالم (عربی) - چشم انداز اسلام (اسپانیایی) - سخن ایران (روسی) - ایران امروز (انگلیسی) - ندای اسلام (انگلیسی)- ایران نوین (اردو) - بیداری اسلامی (انگلیسی)

3. محجوبه (انگلیسی)- الطاهره (عربی)

4. الهدی (عربی)- زمزم (انگلیسی)

سامانه نشریات همراه بنیاد اندیشه اسلامی

این سامانه این امکان را به مخاطبان نشریات مختلف می­دهد که کلیه نشریات بنیاد اندیشه اسلامی را روی گوشی­های هوشمند تلفن همراه مبتنی بر سیستم عامل اندروید پس از دریافت از اینترنت مشاهده نمایند.

معرفی مختصر مجلات

1. ثقافتنا: فصلنامه تخصصی است که به زبان عربی منتشر می شود.

www.thaqafatuna.com

2 و3. التوحید، فصلنامه های تخصصی است که به زبان‌های عربی و انگلیسی منتشر می شود.

www.al-tawhid.ir

4. الطاهره: ماهنامه خانوادگی است که به زبان عربی منتشر می شود.

www.al-tahirah.com

5. محجوبه: ماهنامه خانوادگی است که به زبان انگلیسی منتشر می شود.

www.mahjubah.com

6. زمزم: ماهنامه فرهنگی ویژه نوجوانان است که به زبان انگلیسی منتشر می شود.

www.zamzam-mag.com

7. الهدی: ماهنامه فرهنگی ویژه کودکان است که به زبان عربی منتشر می شود.

www.alhoodagroup.ir

8. الوحده: ماهنامه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است که به زبان عربی منتشر می شود.

www.al-wahdah.com

9. ندای اسلام: ماهنامه سیاسی و اجتماعی است که به زبان انگلیسی منتشر می شود.

www.echoofislam.com

10. العالم: ماهنامه سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی است که به زبان عربی منتشر می شود .

www.al-aalam.net

11. پیام اسلام: ماهنامه سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است که به زبان فرانسوی منتشر می شود.

www.lemessage.ir

12. چشم انداز اسلام: ماهنامه سیاسی و اجتماعی است که به زبان اسپانیایی منتشر می شود.

www.panoramaislamico.com

13. سخن ایران: ماهنامه سیاسی و اجتماعی است که به زبان روسی منتشر می شود.

www.slovoirana.com

14. ایران نوین: ماهنامه سیاسی و اجتماعی است که به زبان اردو منتشر می شود.

www.irannovin.info

15. ایران امروز: ماهنامه ای است که در خصوص موفقیت‌های ایران اطلاعات می دهد و به زبان انگلیسی منتشر می شود.

www.irantoday.info

16. بیداری اسلامی: ماهنامه ای است برای اطلاع رسانی به انقلابیونی که در صحنه بیداری اسلامی هستند و انعکاس واقعیت این حرکت به جهانیان و به زبان انگلیسی منتشر می شود.

www.islamicawakening-mag.net

انتشار کتاب

بنیاد اندیشه اسلامی در چارچوب وظایف خود برای معرفی تمدن اسلامی ـ ایرانی اقدام به تهیه و چاپ کتاب‌هایی با موضوعات مذهبی، تاریخی، ادبیات و فرهنگی به زبان‌های انگلیسی، عربی، فرانسوی، اسپانیولی، سواحیلی، اردو، آلبانیایی و هوسایی نموده است. این بنیاد در راستای دستیابی به اهداف خود آمادگی چاپ کتاب‌های جدید با موضوعات مختلف را دارد.

فضای مجازی و اینترنت

در دنیای ارتباطات نوین، اطلاع­رسانی و ارتباط جهانی از مهمترین مسایل است. در همین چارچوب واحد اطلاع رسانی بنیاد اندیشه اسلامی برای نیل به این هدف اقدام به ایجاد سایت‌های ذیل در جهت تعامل اینترنتی با مخاطبان خود نموده است:

1. سایت بنیاد اندیشه اسلامی: www.itf.org.ir

این سایت به آدرس www.itf.org.ir و به چهار زبان فارسی، عربی، انگلیسی و فرانسه مشغول فعالیت است و به منظور ایجاد تعامل بین بنیاد و مخاطبان ایجاد شده و حاوی متن کامل مجلات بنیاد به صورت pdf، جدیدترین اخبار (بنیاد، ایران و جهان)، معرفی اماکن اسلامی، نظرسنجی و سایر مطالب می‌باشد.

2. سایت تغذیه محتوایی رایزنان فرهنگی جمهوری اسلامی ایران www.mithaq.ir

این سایت به 7 زبان فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، ‌اردو و ‌روسی حاوی مقالات متنوع و تخصصی پیرامون مسایل مختلف اعم از مذهبی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و... می باشد که به طور مداوم به روز شده و بر تعداد مقالات آن افزوده می­گردد. این سایت با هدف تهیه مقالات مبتنی بر موضوعات روز، رویدادهای مهم و جریان های تاثیرگذار با گستره جهانی مانند بیداری اسلامی و جنبش وال استریت، تهیه مقاله متناسب با مناسبت­های ملی-مذهبی مانند ماه مبارک رمضان، عاشورا و پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ارتقای سطح کیفی نشریات رایزنی های فرهنگی و ارائه مقالات مفید در زمینه های گوناگون راه­اندازی شده است.

3. سایت امام خمینی (ره) www.imam-khomeini.com

این سایت از سایت‌های تخصصی در مورد بنیانگذار جمهوری اسلامی است که تلاش دارد مقالات و مطالب متنوعی پیرامون زندگی، افکار و اندیشه امام خمینی (ره) ارائه نماید. این سایت به پنج زبان فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه و ترکی استامبولی فعالیت می­کند و هدف آن تبیین ابعاد گسترده شخصیت بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برای همه مشتاقان و علاقه­مندان ایشان، بررسی نظرات اندیشمندان و شخصیت های بین­المللی پیرامون امام خمینی (ره)، فراهم نمودن محیطی مجازی برای تبادل افکار و اندیشه­های مختلف پیرامون امام خمینی (ره)، پرداختن به موضوع «ولی فقیه» به عنوان مسأله‌ای فردی و حقوقی و تبیین جایگاه و ضرورت وجود ولی فقیه، معرفی کتاب های مرتبط با شخصیت و جایگاه امام خمینی (ره) و... راه اندازی شده است.

4. سایت انقلاب اسلامی www.islamic-revolution.com

این سایت به 5 زبان فارسی، عربی، انگلیسی، فرانسه و ترکی استامبولی فعال می‌باشد و یکی از سایت های تخصصی در زمینه انقلاب اسلامی و معرفی ابعاد مختلف آن است که با اهدافی چون معرفی چهره صحیح انقلاب اسلامی و ابعاد آن برای تمامی جهانیان، بررسی نظرات اندیشمندان و شخصیت­های بین­المللی پیرامون انقلاب اسلامی، معرفی شخصیت‌های انقلابی که نقش مؤثری در شکل گیری آن داشته اند، آسیب شناسی انقلاب اسلامی، مهیا نمودن محیطی مجازی برای کارهای پژوهشی و تحقیقاتی، پرداختن به دستاوردهای انقلاب اسلامی در همه زمینه­ها و معرفی ایران امروز تشکیل شده است.

معاونت پژوهشی و آموزشی

 

مرکز مطالعات فرهنگی و بین‌المللی ،مرکز گفتگوی ادیان ، مرکز آموزش و توسعه همکاری‌های علمی دانشگاهی ، مرکز گسترش زبان و ادبیات فارسی ، مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی در خارج از کشور و کتابخانه مرکزی و آرشیو اسناد زیر مجموعه این معاونت می باشند .

مرکز مطالعات فرهنگی -  بین‌المللی:

اهداف و فعالیتهای عمده این مرکز شامل مطالعه و تحقیق در زمینه فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و همچنین شناخت ساختار و جریان‌های فرهنگی در جوامع گوناگون و زمینه‌های مشترک فرهنگی ایران با سایر جوامع است .

بخش‌های زیر نظر این مرکز عبارتند از : مطالعات اسلامی ، مطالعات انقلاب اسلامی و ایران معاصر ، مطالعات ایرانی ، مطالعات منطقه‌ای اروپا، شرق آسیا، آسیای مرکزی،‌ آمریکا، آفریقا و عربی .

مرکز مطالعات فرهنگی - بین‌المللی تاکنون بیش از 120 جلد کتاب در زمینه موضوعات مختلف گروههای مطالعاتی به چاپ رسانده و بیش از 50 همایش نیز  برگزار کرده است. طرح های عمده ای از جمله دانشنامه ایران، دانشنامه انقلاب اسلامی و پژوهشنامه انقلاب اسلامی و ایران معاصر نیز در دستور کار قرار دارد .

 مرکز گفتگوی ادیان

مهم ترین اهداف مرکز گفتگوی ادیان را می توان درموارد ذیل خلاصه کرد .

ایجاد و تداوم گفتمان دینی با مجامع و نهادهای دینی ، ایجاد زمینه شناخت و تعارف مبانی دینی ادیان و مکاتب و امکان شناخت و دریافت جریانات جدید دینی ، ارتقاء و بسط دانش و آگاهی نسل جوان، دانشجویان، طلاب و محققین حوزه و دانشگاه کشور از دانش ادیان و مکاتب و امکان آموزش نیروی انسانی کارآمد ، ایجاد تفاهم و رفع سوءتفاهمات، قضاوت‌ها، پیش‌داوری و ذهنیت‌های منفی از اسلام و جامعه اسلامی در اذهان رهبران و پیروان ادیان، ایجاد اتحاد و همبستگی دینی در رهبران و پیروان ادیان الهی جهت رویارویی جمعی با بحران های معنوی وسیاسی جهان ، همکاری و همفکری با نهادها و شخصیت‌های دینی در عرصه جهانی جهت طرح عنصر دین در گستره جهان به منظور تثبیت مبانی ارزشی، اعتقادی و اخلاقی ، انجام گفتگو به منظور تأمین حقوق ادیان، نهادها، شخصیت‌های دینی و اقلیت‌های دینی در جوامع بشری و تأمین آن در نهادها و جریانات حقوقی و قانون‌گذاری بین‌المللی و منطقه‌ای ، بهره‌برداری از توان‌ و استعدادهای بالقوه و بالفعل جامعه ادیان در عرصة بین‌الملل و گفتگو به منظور امکان ایجاد ارتباط بیشتر با جوامع و اقلیت‌های دینی داخل کشور.

 مرکز آموزش و توسعه همکاری‌های علمی - دانشگاهی

حمایت از مدارس دینی غیرحوزوی در خارج از کشور،پشتیبانی از محققین و دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و دکترای خارج از کشور با هدف تکمیل پایان نامه های تحصیلی در حوزه های اسلام‌شناسی ، ایران‌شناسی و زبان فارسی،  اعطای فرصت های مطالعاتی، پذیرش دانشجویان خارجی، تبادل هیئت های دانشگاهی ، اعزام استاد و حمایت از تاسیس کرسی های دانشگاهی در خارج از کشور از جمله اقدامات این مرکز در قالب اداره توسعه همکاری های علمی و دانشگاهی است .

همچنین مرکز برگزاری اردوها و سفرهای علمی- فرهنگی و دوره های دانش افزایی ویژه اساتید، محققان و دانشجویان خارجی مقاطع دکترا، حمایت و پشتیبانی  فرهنگی از دانشگاهها ، مراکز و موسسات داخلی و تامین و پشتیبانی آموزشی برنامه های ادارات و پایگاه اینترنتی مرکز آموزش را در قالب اداره پشتیبانی و اردوهای آموزشی به انجام می رساند.

مرکز گسترش زبان و ادبیات فارسی

این مرکزدر حوزه گسترش زبان و ادبیات فارسی دوره‌های مختلف علمی و آموزشی را در قالب دوره‌های تابستانی دانش‌افزایی، دوره‌های دانش‌افزایی ویژه که در ایران برگزار می‌شود ، دوره‌های دانش‌افزایی خارج از کشور در کشورهای مختلف با اعزام استاد از ایران و... برگزار می نماید . همچنین ارائه فرصت‌های مطالعاتی،دوره میهمانی کتاب، اعزام استاد به منظور تأمین نیروی انسانی کارآمد و تقویت کرسی‌ها و‌ گروه‌های زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های معتبر جهان، برگزاری  همایش‌ها و بزرگداشت‌ها  یا مشارکت در برپایی همایش‌های زبان و ادبیات فارسی در داخل و خارج از کشور و تجلیل و نکوداشت خادمان، استادان و محققان خارجی زبان و ادبیات فارسی سراسر جهان نیز از جمله اقدامات این مرکز است. از دیگر فعالیتها نیز می‌توان به  پژوهش و تألیف ، انتشار فصلنامه «سخن عشق» و خبرنامه زبان و ادبیات فارسی با عنوان «پژواک» ، تهیّه کتاب‌های آموزش زبان فارسی به منظور اهداء به کرسی‌ها و مراکز آموزش زبان فارسی اشاره کرد.  تجهیز اتاق‌های ایران، کتابخانه‌های تخصصی و آزمایشگاه‌های زبان به ابزار نوین علمی و فن‌آوری، همکاری با مراکز و انجمن‌های مرتبط با زبان و ادبیات فارسی ، ایجاد بانک کتب و تهیّه بانک اطلاّعات زبان و ادبیات فارسی در تمامی کشورهای جهان و تاسیس کانون دانش آموختگان زبان و ادبیات فارسی که به منظور ارتباط گسترده با فارغ‌التحصیلان خارجی زبان و ادبیات فارسی، ایران‌شناسی، شرق‌شناسی و دانشجویان غیر ایرانی دانشگاه‌های داخل کشور شکل گرفته نیز از دیگر برنامه های این مرکز است .

 مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی

مرکز ساماندهی ترجمه و نشر معارف اسلامی و علوم انسانی در سال 1386 به منظور گسترش ترجمه منابع ارزشمند فارسی و عربی در حوزه معارف اسلامی و علوم انسانی به زبان‌های زنده دنیا و عرضه در خارج از کشور تأسیس شده است. این مرکز تلاش می‌کند تا با شناسایی نیازهای مخاطب در کشورهای مختلف نسبت به تأمین آنان از طریق هدایت و راهبری جریان ترجمه آثار برتر و ارتقاء کیفی و ترجمه این آثار اقدام نماید. همچنین این مرکز براساس نیازمخاطبان در خارج از کشور نسبت به سیاستگذاری ، هدایت و حمایت از نشر آثار ترجمه شده در خارج از ایران و تأمین دسترسی مخاطبان به این آثار اقدام می نماید.

 کتابخانه مرکزی و آرشیو اسناد

کتابخانه مرکزی سازمان تنها کتابخانه تخصصی در حوزه روابط فرهنگی در سطح کشور است که حاوی مجموعه‌ای از کتاب‌ها و نشریات تخصصی به ویژه در موضوعات مطالعات کشورها، ادیان و ایران‌شناسی است. علاوه بر این، در آرشیو کتابخانه مجموعه‌ای از گزارش‌های فرهنگی تهیه شده توسط نمایندگی‌های فرهنگی سازمان در خارج از کشور نگهداری می‌شود که حاوی اطلاعات ارزشمندی در زمینه فعالیت‌های فرهنگی در خارج از کشور، مسایل اجتماعی و فرهنگی کشورهای مختلف و روابط فرهنگی ایران با سایر کشورها است.

کتابخانه مرکزی سازمان به عنوان کتابخانه مادر، حمایت و پشتیبانی از بیش از 52 کتابخانه اقماری سازمان در خارج از کشور را نیز  برعهده دارد. ساماندهی ارسال کتاب به کتابخانه‌های خارج از کشور ،  حمایت از تهیه کتاب شناسی‌های موضوعی آثار تالیف شده در خارج از کشور در زمینه اسلام، ایران  و زبان و ادبیات فارسی و نیز حمایت از حفظ و ساماندهی نسخ خطی فارسی و اسلامی در خارج از کشور از جمله فعالیت‌های کتابخانه است.

 معاونت اداری و مالی

معاونت اداری و مالی متشکل از ادارات کل امور مالی، امور اداری، پشتیبانی و تشریفات، دبیرخانه و اسناد، فناوری اطلاعات و مرکزIT طرح و برنامه ونظارت راهبردی است.

اداره کل امور اداری

وظیفه تأمین نیروی انسانی مورد نیاز ، انجام امور اداری کلیه کارکنان ، تأیید انجام کار و حضور و غیاب، رسیدگی به اعزام نیروها به خارج از کشور و مأموریتهای مختلف محوله، صدور احکام و ابلاغ‌های مورد نظر، رسیدگی به هرگونه ترفیع درجه و اعطای گروه و رسته و... را عهده‌دار می باشد.

اداره کل امور مالی

این اداره کل تنظیم بودجه سالیانه، رسیدگی به حسابهای مختلف، نظارت بر حسن اجرای هزینه‌ها و بودجه‌های ابلاغی، پرداخت حقوق کارکنان در داخل و خارج از کشور، تأمین بودجه مورد نیاز بخشهای مختلف براساس برنامه مصوب و... را عهده‌دار می باشد.

 اداره کل پشتیبانی و تشریفات

این اداره کل تهیه و تأمین تجهیزات مورد نیاز بخشهای مختلف داخل سازمان و رایزنی های فرهنگی در خارج ازکشور، رسیدگی به اموال و ابنیه، پذیرایی و امور تشریفاتی مربوط به میهمانان خارجی ، زمینه سازی برای اعزام نیروها به مأموریتهای مختلف، حمایت و پشتیبانی از برگزاری مراسمهای مختلف، انجام امور خدماتی در داخل سازمان و... را انجام می دهد.

 اداره کل فناوری اطلاعات و IT

موضوع ICT به‌عنوان یکی از مهمترین وموثرترین ابزارهای ایجاد تحول در سازمان مورد توجه می‌باشد. لذا سیاستگذاری، اجرا ، هدایت و نظارت کلیه امور مرتبط با فناوری اطلاعات و ارتباطات شامل شبکه و ارتباطات دیتا، رایانه ، تجهیزات جانبی ، نرم افزاها، بانک های اطلاعاتی ، مدیریت گردش اطلاعات، اتوماسیون مکاتبات اداری ، وب سایتهای سازمان و.... بر عهده این اداره کل می‌باشد.

 مرکز طرح، برنامه و نظارت راهبردی :

 انجام امور ذیل بر عهده این مرکز قرار دارد :

الف- پیشنهاد سیاست‌‍‌ها و خط مشی‌های فرهنگی و تبلیغی و تهیه برنامه‌های کوتاه مدت و بلند مدت سازمان .

ب- هدایت و نظارت بر کلیه واحدهای سازمان در زمینه تهیه برنامه و بودجه پیشنهادی سالانه ، هماهنگی مستمر با سازمان‌های مرتبط در زمینه برنامه و بودجه و ابلاغ بودجه مصوب به نیروهای صف و ستاد و ارائه دستورالعمل‌های اجرایی آن و نظارت برتهیه گزارش عملکرد کلیه واحدها .

ج- مطالعه ، بررسی و طراحی تشکیلات اجمالی و تفصیلی، تنظیم و استقرار سیستم‌ها و روشهای مناسب و اصلاح روشهای مورد عمل و ارائه طرح‌های طبقه‌بندی مشاغل در سطح سازمان و واحدهای تابعه در چارچوب سیاست‌ها و تشکیلات مصوب در راستای اهداف تعیین شده.

د- همکاری با بخشهای نظارتی جهت تنظیم گزارش های مختلف.

گروه‌های زیر مجموعه مرکز نیز شامل : نظارت و راهبردی ، تشکیلات و روش‌ها ، آمار و اطلاعات و برنامه و بودجه است.

 اداره کل دبیرخانه و اسناد

این اداره کل نیز نظارت بر تسریع و تسهیل تعاملات امور جاری و مکاتبات اداری که از طریق برنامه اتوماسیون تحت وب صورت می‌گیرد، به‌کارگیری مکانیزم‌های لازم و اقدامات متداول به منظور ایجاد و ارتقاء امنیت و حفاظت از نحوه انجام مکاتبات ، ساماندهی و بهینه سازی امور زیر مجموعه با استفاده از روش های نوین در آرشیو اسناد و... را عهده‌دار می‌باشد.

بخشهای دیگر سازمان

حوزه ریاست سازمان

 مجموعه‌ای است که زیر نظر مستقیم ریاست سازمان فعالیت نموده و هماهنگی ارتباط ریاست سازمان با بخشهای مختلف را عهده دارد.

 اداره کل بازرسی  و ارزیابی عملکرد

این اداره کل با هدف نظارت بر حسن اجرای وظایف و برنامه های محوله به بخشهای مختلف سازمان ، ارائه گزارشهای مختلف نوبه ای و ارزیابی اقدامات انجام شده توسط واحدهای مختلف صف و ستاد تشکیل شده تا نقش موثری را در ارتباط با ارتقاء سطح کیفی و کمی فعالیتها داشته باشد.

  اداره کل روابط عمومی و اطلاع‌رسانی

این اداره کل متشکل ازادارات اطلاع رسانی، نشریات وافکارسنجی ، سمعی و بصری وتبلیغات تشکیل شده و انجام فعالیتهایی همچون پیگیری موضوعات مرتبط با دیپلماسی فرهنگی و عمومی درقالب فعالیتهای رسانه ای انعکاس اخباررایزنی های فرهنگی دررسانه های داخلی ، تأمین محتوای اینترانت و وب سایت اینترنتی سازمان به نشانی www.icro.ir ، پشتیبانی محتوایی و شکلی پرتالهای رایزنی های فرهنگی ونظارت و ارزیابی عملکرد آنان، انتشارنشریات مختلف ، تبلیغات محیطی  ، اجرا وهمکاری دربرپایی همایشها ، برگزاری نشستهای خبری ، تصویربرداری و تهیه آرشیوفیلم و عکس از مراسم ،همایشها وبرنامه های مختلف ، تلاش برای ایجاد سیاستهای واحد خبری و اطلاع رسانی ، همکاری با رسانه های مختلف داخل و خارج از کشور ، اعزام خبرنگاران داخلی به منظور حضور در برنامه های مختلف ، میزبانی و دعوت از مسئولان رسانه ای و خبرنگاران کشورهای مختلف  و...  را بر عهده دارد.

ستاد برنامه ریزی و مهندسی روابط فرهنگی - بین المللی

این ستاد با بهره گیری از رویکردهای دانش بنیان و آینده نگر و با فن آفرینی و نوآوری به مثابه اتاق فکری برای مهندسی روابط فرهنگی بین المللی و باز مهندسی ،  و مرکز هدایت،  راهبری وهماهنگی عملیات پیاده سازی  راهبردهای روابط فرهنگی عمل نموده و نقش مؤثری را در شکل گیری مدیریت و معماری ِساختار نوین روابط فرهنگی بین المللی و ایجاد نهضتی نو متناسب با مقتضیات روز در عرصه بین الملل ایفاء می نماید.

دفتر مرکزی حراست

نظارت بر حسن انجام فعالیتهای بخشهای مختلف سازمان و همچنین کارمندان داخل و خارج از کشور را بر عهده داشته ضمن آنکه در زمینه مسائل امنیتی و حفاظت فیزیکی در داخل و خارج از کشور نیز فعالیت می نماید.

 مراکز وابسته به سازمان :

شورای گسترش زبان فارسی ، مجمع جهانی اهل بیت (ع) ، مجمع جهانی تقریب بین المذاهب اسلامی .